Publicaţii

2022 stanescu romania rurala cover hdInstitutul de Cercetare a Calității Vieții (ICCV) al Academiei Române anunță lansarea volumului colectiv de studii România rurală în noul capitalism: 1990-2020.

Calitatea vieții oamenilor din mediul rural din România reprezintă o temă care a beneficiat de mai puțină atenție din partea formatorilor de opinie și a lumii științifice, deși aproape jumătate dintre români trăiesc la sate, iar majoritatea cetățenilor români își au ascendența în mediul rural. Din acest motiv, ICCV a inițiat demersul pentru elaborarea unui volum colectiv de studii care să trateze tema calității vieții în România rurală, pe durata celor trei decenii ale perioadei 1990-2020.

Apărut la editura Pro Universitaria, volumul România rurală în noul capitalism: 1990-2020 cuprinde 22 de studii științifice realizate de 24 de cercetători - sociologi, demografi, antropologi, economiști, politologi, specialiști în comunicare de la universități de prestigiu din țară și din institute ale Academiei Române. Coordonatorii volumului sunt Iulian Stănescu și Flavius Mihalache, cercetători științifici în cadrul ICCV.

Lucrarea prezintă un tablou general al calității vieții în mediul rural în perioada celor 30 de ani care s-au scurs de la Revoluția din decembrie 1989, vizând multiple domenii: procese demografice; structură agrară și economie agrară; calitatea vieții (ocupare, venituri, consum și dotarea gospodăriilor, sărăcie); condiții de viață (locuire, acces la utilități - apă, canalizare, gaze, energie electrică, internet); accesul la sănătate și învățământ - evaluări și percepții ale populației privind accesul la învățământ și calitatea asistenței medicale; stratificare socială; devianță socială și criminalitate; procese de urbanizare și suburbanizare; viață religioasă. Volumul oferă cititorului o radiografie relevantă a mediului rural românesc, exemplificată cu date concrete, totodată constituind o lectură plăcută și utilă pentru orice persoană care are tangență, preocupări sau interes legate de acest mediu.

Lansarea volumului va avea loc vineri, 8 iulie, ora 17.00, în cadrul lucrărilor Adunării Generale a Asociației Comunelor din România (ACoR) de la Hotel Poseidon din Jupiter.

Volumul România rurală în noul capitalism: 1990-2020 poate fi consultat pe Biblioteca Virtuală de Sociologie.

Parteneri
Parteneri ai proiectului editorial: Prima Sementi SRL, Agricloud SRL, Groupama, Ferma Zootehnică SRL.

Despre ICCV
Institutul de Cercetare a Calității Vieții (ICCV) este cea mai importantă instituție de cercetare științifică dedicată calității vieții și politicilor sociale din România. ICCV face parte din rețeaua de cercetare a Academiei Române și este membru al Institutului Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu”.

Rezultatele activității cercetătorilor ICCV au fost publicate în peste 280 de cărți și culegeri de studii, aproximativ 3.000 de articole în jurnale de specialitate și în capitole în volume colective - o parte dintre acestea în reviste și volume din străinătate -, precum și circa 320 de rapoarte de analiză socială destinate unui public larg.

Mai multe informații despre ICCV și rezultate din activitatea de cercetare se pot găsi pe site-ul ICCV.

Guest editors: Michala Lustigova, Anna Altova, Charles University, Faculty of Science, Research Centre on Health, Quality of Life and Lifestyle in a Geodemographic and Socioeconomic Context (GeoQol)

 Dear colleagues,

We are pleased to invite researchers from different disciplines, such as social epidemiology, health geography, (health) demography, sociology, social sciences, social anthropology, psychology and other related disciplines, to submit papers to this Special Issue on “The role of leisure activities and leisure time in quality of life”. Multidisciplinary research that addresses multiple cultural-social-environmental-economical aspects, with regard to different roles of leisure activities and leisure time in QoL is particularly welcome.

logo srCall for papers Sociologie Românească Special Issue

Title: “Romanian workers, home and abroad: inequalities, social rights and labor struggles”

Planned Date of Publication: First half of 2023

Keywords: fair mobility; freedom of movement; inequalities; labor relations; migration infrastructure; care work

Editors:

Cătălin Buzoianu, Institute for East European Studies, Free University of Berlin, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Christian Sperneac-Wolfer, Institute for Social Research, Goethe University of Frankfurt am Main, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Sebastian Țoc, National University of Political Science and Public Administration, and Research Institute for Quality of Life, Romanian Academy, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Subcategorii