Publicaţii

coperta_iccv_raport_socialInstitutul de Cercetare a Calităţii Vieţii din cadrul Academiei Române a lansat Raportul social al ICCV - După 20 de ani: Opţiuni pentru România. Raportul a fost elaborat de o echipă de cercetători ICCV cu o experienţă extinsă în domeniul analizei calităţii vieții și politicilor sociale.

Conform datelor analizate, programele guvernării duc cu siguranţă la creşterea decalajului dintre România şi celelalte ţări europene, la crearea unei falii profunde faţă de modelul european. Programele guvernamentale românești conţin un model de subdezvoltare cronică, departe de modelul european de dezvoltare. Asta vrem? Este important să evaluăm corectitudinea opţiunilor noastre politice şi prin raportare la opţiunile europene.

Din discursurile publice se prefigurează o opţiune care tradusă în activitatea practică se va dovedi catastrofală: prosperitatea se poate realiza printr-o accentuare a polarizării sociale şi un dispreţ faţă de largi segmente sociale în pragul sărăciei: excluşii din economie, pensionarii, copii, bolnavii şi chiar ‚bugetarii'.

Raportul ICCV conclude:
• funcţia socială a statului român este cea mai precară din UE (ca procent din PIB), dar şi ca pondere din buget;
• rezultatul acestei subfinanţări este amplificarea costului social al crizei, degradarea serviciilor publice de bază şi creşterea neîncrederii în instituţiile publice;
• politica de tăiere a salariilor şi pensiilor conţine riscul de a continua cu creşterea impozitelor şi taxelor, fapt care ar duce la o reproducere a situaţiei sociale din 1989, atât ca sărăcire, cât şi ca explozie a tensiunilor sociale;
• ieșirea din criză impune o explorare imaginativă a opțiunilor, în acest material fiind formulate câteva dintre ele din aria noastră de competență.

Descărcaţi Raportul social al ICCV - După 20 de ani: Opţiuni pentru România de aici.