Joi, 13 februarie 2020, la 140 de ani de la nașterea marelui sociolog român Dimitrie Gusti (1880-1955), Departamentul de Științe Sociale de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a organizat un eveniment omagial în prezența cadrelor didactice și a unor absolvenți ai specializărilor de Sociologie și Asistență Socială.
După prezentarea unor elemente biografice importante, Conf. univ. dr. Lucian Marina a scos în evidență contribuțiile teoretice și militante remarcabile ale lui D. Gusti, cu deosebire pe cele din domeniile sociologiei și asistenței sociale: conceptul de voință socială, cercetarea monografică, activitatea Institutului Social Român și punerea bazelor Muzeului Național al Satului.
Lect. univ. dr. Claudiu Ștefani a adus în atenție faptul că Dimitrie Gusti se află astăzi într-un top internațional a celor mai influenți 100 sociologi din lume și a amintit considerentele pentru care s-a făcut această includere.
Prof. univ. dr. Mihai Pascaru a întărit ideea conexiunii sociologiei românești, prin Dimitrie Gusti, la sociologia europeană și cea mondială. S-a amintit de asemenea faptul că și sate din județul Alba au fost în atenția școlii monografice gustiene, cum ar cazul satului Cetea din comuna Galda de Jos.
Evenimentul de la Alba Iulia se înscrie sub egida manifestărilor organizate de Academia Română, Asociația Română de Sociologie, Institutul de Cercetare a Calității Vieții și mai multe departamente universitare de sociologie din țară, dedicate lui Dimitrie Gusti, fost membru și președinte al celui mai înalt for academic.