Ştiri

postolacheCu adâncă durere, cercetătorii Institutului de Cercetare a Calității Vieții anunță stingerea din viață a Academicianului Prof. Dr. Tudorel Postolache. Personalitate de excepție, a marcat timp de peste 60 de ani viața noastră intelectuală. A avut contribuții majore în modernizarea științelor economice. Inițiatorul unor documente de importanță istorică: Schiță privind strategia înfăptuirii economiei de piață în România 1990 și Declarația de la Snagov 1995.

Academicianul Tudorel Postolache a susținut în mod constant și sociologia românească. In acest sens, Domnia sa are meritul personal de a fi întemeiat Institutul de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române chiar în primele zile ale Revoluției Române.

Institutul de Cercetare a Calitățiii Vieții și Asociația Română de Sociologie.

Academician Cătălin Zamfir

1923 gusti discurs academie cover originalIeșită din mișcarea spiritelor, ce a făcut Renașterea noastră națională, Academia Română a primit din toate părțile mărturii de favoare și recunoaștere; ea apare și azi ca instituția cea mai proprie a servi și onora interesele superioare culturale și științifice ale Patriei” citat din „Ființa și menirea Academiilor” - discurs rostit la 10 iunie 1923 în ședință solemnă sub președinția A. S. R. Principelui Moștenitor de Dimitrie Gusti cu răspunsul dlui Vasile Pârvan, secretarul general al Academiei Române, p. 6, disponibil online prin sprijinul Bibliotecii Academiei Române în secțiunea cărți a Bibliotecii Virtuale de Sociologie, program instituțional al Institutului de Cercetare a Calității Vieții, Academia Română în parteneriat cu Asociația Română de Sociologie.

robert reisz

Academiegebouw Groningen NLThe BIGSSS-CSS Summer School on social cohesion takes place in July 6 – 17, 2020 at the Department of Sociology of the University of Groningen (Netherlands).

The summer school will serve as a research incubator aimed at fostering the use of computational methods in the social sciences and developing a topical contribution to research about social cohesion. Eight teams of five people will be working on specific research projects. Each team will consist of three junior researchers (MA/Ph.D./early Postdoc) and two senior experts/supervisors, one with strong methodological expertise in CSS and the other with strong topical expertise in social cohesion or related fields. The goal is to train participating junior researchers in CSS methods and to give them hands-on expertise in a cutting-edge research project on social cohesion using CSS methods. Each team will work through the whole research process with the aim to prepare a manuscript for scientific publication. The resulting output may be published in an edited volume or the special issue of a peer-reviewed journal.

logo mmpsÎn perioada 24.11-04.12.2019 Ministerul Muncii și Protecției Sociale lansează în dezbatere proiectul de Hotarare de Guvern privind Organizarea și Funcționarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Proiectul de HG, cele două anexe și nota de fundamentare sunt disponibile la adresa Proiect de Hotarare a Guvernului privind organizarea si functionarea Ministerului Muncii si Protectiei Sociale. Propunerile, sugestiile şi opiniile cu privire la acest proiect de act normativ, pot fi transmise la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site, respectiv 25.11.2019-04.12.2019.

logo icsorThe ICSOR Grant Program provides residence  in Rome for researchers intending to carry out projects  regarding the sociology of religion. The grants provided will fund initial research into hypotheses that have not been fully explored as yet. Research applications will be judged principally on the basis of the novelty of the hypotheses and the innovative approaches proposed,  their direct relevance and applicability to the sociology of religion, their scientific quality and methodological strengths. ICSOR Grant Awardees  will be required to provide progress reports concerning their work during the entire duration of their residency and present their findings at the end of their stay in Rome and/or through a report/article published no later than one year after the end of the grant.

gesis16k 1484GESIS offers researchers (doctoral level and higher) and representatives of research infrastructures the possibility to apply for financial support for a stay at GESIS. The GESIS Research Grants program distinguishes between two kinds of grants: EUROLAB Grants and GESIS Grants. EUROLAB Grants allow GESIS guests to pursue their own research projects on the basis of data stored at GESIS Data Archive. GESIS Grants enable the realization of research projects, which GESIS and its guests jointly initiate and/or which aim to further develop infrastructure projects. The following section presents the application process for these two grants, as well as for planned self-funded visits. The last part lists practical information, covering accommodation, location, financial matters and formalities.

Schimbările structurale ale României, care au constituit conținutul ”tranziției”, s-au finalizat. După 30 de ani, România este o țară schimbată, dar încă, din multe puncte de vedere, o țară subdezvoltată. Ne confruntăm cu dificultăți economice, dar și cu complexe probleme sociale.

Este normal să ne întrebăm dacă în viitorii 10-20 de ani România va evolua în patternul de până acum sau e necesar un Proiect de țară pentru a susține o relansare socială și economică accelerată.

Alegerile care urmează au creat o îngrijorare în spațiul public. Suntem conștienți de pericolul real ca perioada următoare să devină un spațiu de acuzații reciproce, în care comportamentele suburbane riscă să devină curente. Sperăm că în dezbaterile politice care vor urma nu vor mai exista injurii, acuzații neîntemeiate duse până la distorsionarea adevărului. Suntem tot mai mult conștienți că avem nevoie de dezbateri civilizate și productive asupra problemelor complexe cu care țara noastră se confruntă.

Profesorul Vintilă Mihăilescu a fost diagnosticat în Septembrie 2018 cu Leucemie Acută Mieloblastică, un tip de cancer agresiv al sângelui. De la internarea în spital și până acum a trecut prin mai multe tratamente cu citostatice, în speranța că situația sa se va îmbunătăți suficient încât să
se poată realiza un transplant de celule stem. Transplantul este singura șansă de supraviețuire.

Ultimele analize arată o îmbunătățire a stării de sănătate, care este suficientă pentru a permite transplantul. Din nefericire, operația nu poate fi realizată în România, urmând ca procedurile să fie făcute în Franța, la Spitalul Universitar din Besançon, începând cu luna iulie, pe o perioadă de cel puțin 3 luni.

Costurile pe care le presupun internarea, tratamentul și transplantul sunt de minimum 250.000 Euro. Pentru că familia nu dispune de această sumă, avem nevoie de voi. Este binevenită orice contribuție. Dacă nu puteți dona aici, mai jos găsiți conturile deschise pe numele soției, Anișoara Mihăilescu:

Anișoara Mihăilescu

Cont EURO: RO44INGB0000999908974365
Codul SWIFT:INGBROBU
Numele bancii: ING Bank N.V. Amsterdam, Sucursala București
Cont RON: RO34INGB0000999908974351

Vă mulțumim!

logo ier

Institutul European din România, instituţie publică aflată în coordonarea Ministerului Afacerilor Externe, are calitatea de partener 3 în cadrul proiectului „Consolidarea și promovarea poziției României ca actor relevant în cadrul proceselor de luare a deciziilor la nivel european”, cod SIPOCA/mySMIS. 400/115759.

În acest sens, Institutul European din România organizează selecție de experți-cercetători pentru realizarea a cinci analize tematice, și anume:

În urmă cu câțiva ani, Adunarea Generală a ONU a decis ca 20 martie să fie un moment de sărbătoare. Sărbătorim atunci Ziua Mondială a Fericirii. Institutul de Cercetare a Calității Vieții celebrează cu această ocazie, propunând o serie de postări despre sărăcie și bunăstare subiectivă, semnate de cercetători ai Institutului.

Indicatori subiectivi de satisfacție cu viața și posibilități de măsurare a fericirii

Elena Zamfir

Multiplu  determinată și multiplu condiționată, calitatea vieții se referă la  starea reală (condiții exterioare proprii societății și mediului natural-ecologic ) raportată la nevoi, asteptări, aspirații ale omului. Prin aceasta, calitatea vieții implică o structură, prin excelență, evaluativă. Definițiile curente ale calității  vieții au încercat pe rând să lămurească specificul relațional al conceptului prin accentuarea semnificației pe care o capătă în această relație, omul și  condița umană. (Citește mai departe…)

Cât de fericiți sunt românii?

Bogdan Voicu

De 3-4 decenii se vorbește din ce în ce mai mult despre bunăstarea subiectivă ca despre una dintre țintele esențiale ale modului de organizare a societății. Aceasta presupune un mix în care oamenii se autodefinesc drept fericiți, satisfăcuți cu viața (sau față de viață, conform unei dileme reieșită dintr-o conversație recentă pe Facebook). Ținta cu pricina este azi preluată ca atare de către state și entități transnaționale ca element central al obiectivelor lor. (Citește mai departe…)

Ne putem găsi fericirea în muncă?

Ana Maria Preoteasa

În decursul timpului modul societățile s-au raportat la ideea de muncă s-a modificat continuu. În Grecia antică munca era pentru sclavi iar cetățenii își permiteau „să lenevească„. În perioada comunistă munca, valoare supremă a societății, a devenit obligatorie pentru toți iar clasa proletară era conducătoare. În perioada de după 1989 lucrurile s-au schimbat. Transformările din perioada tranziției către economia de piață au făcut ca piața muncii să se recontureze fiind caracterizată de locuri de muncă prost plătite, adesea cu contracte nesigure sau chiar fără contract. (Citește mai departe…)

Migrație internațională și satisfacția cu viața

Bogdan Voicu

Într-un articol din urmă cu trei ani, am arătat împreună cu Marian Vasile cum culturile satisfacției cu viața se conservă (și) în urma migrației. Cu alte cuvinte, dacă te naști într-o cultură a satisfacției mai reduse cu viața și internalizezi valorile acesteia, iar mai apoi migrezi undeva unde oamenii sunt mai fericiți, vei tinde să fii mai nefericit decât media celor asemănători ție. Reproduci astfel pattern-urile de a fi satisfăcut cu viața din țara de origine. (Citește mai departe…)

Discursul „despre fericire” în media românească

Mona Simu

Pe scurt si foarte direct in loc de introducere, discursul `despre fericire` in media romaneasca.…nu prea exista. El de fapt lipseste `cu desavarsire` inainte de The International Day of Happiness ce se sarbatoreste pe 20 martie in fiecare an in tarile ONU. Exact asa cum cele doua timide zile din luna martie legate de doua `contexte` placute si vesele – ziua de 1 Martie si ziua de 8 Martie (Ziua Femeii), sunt marcate in ziare prin cateva articole in interiorul ziarelor si cateva cuvinte mai frumoase – `martisor (evident!), primavaramamasotiesarbatoare etc. – si despre ziua internationala a fericirii se va scrie, probabil, exact in ziua de 20 martie 2017 (asa s-a intamplat anii anteriori). (Citește mai departe…)

Cât de fericiți sunt copiii din România?

Cosmina Elena Pop

Ca membri ai societății sau ca părinți, ne dorim să creștem copii fericiți. Totuși, cunoaștem destul de puțin despre nivelul de satisfacție sau de fericire, despre evaluările diferitelor domenii ale vieții copiilor, adică despre bunăstarea lor subiectivă. Studiile care vizează aceste aspecte sunt puține și la început de drum atât la noi în țară, cât și la nivel internațional. (Citește mai departe…)

Subcategorii


Pagina 1 din 2