Apel lucrări Revista Sociologie Românească nr. 2/2012

Apel pentru lucrări "Spațiul rural, între reconstrucție și dezvoltare"

Sociologie Românească, numărul 2/2012

 

Coordonator: Gheorghe Şişeştean, Universitatea din Oradea

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în jur de 45% din populaţia României locuiește în mediul rural. Chiar dacă în perioada post-comunistă multe comune au devenit oraşe, nu se poate ascunde deficitul pe care îl prezintă acestea față de mediul urban. Lucrările sociologice şi antropologice pe această temă, oricum insuficiente, sunt departe de a oferi o perspectivă coerentă asupra specificităţii ruralului şi posibilelor sale evoluţii.

Revenirea la mica proprietate ţărănească poate fi interpretată în logicile acţiunii sociale de reconstrucţie a ţărănimii? Care sunt dimensiunile unei asemenea reconstrucţii ale unui rural reţărănizat? Asistăm la apariția unui neorural, ca în Europa de Vest, care marchează de fapt «sfârşitul ţărănimii»? Cum se construieşte neoruralul? Ce ruralităţi vor dispărea și care sunt capabile de supravieţuire, adaptabilitate şi modernizare? Cum se articulează legislaţia UE şi caracteristicile actualei economii rurale bazate pe economia de subzistenţă? Care sunt dimensiunile economice importante configurate în prezent în rural? Mai poate fi gândit satul din perspectiva unei culturi specifice? Cultura tradiţională mai este de actualitate sau a rămas doar o construcţie teoretică încărcată de nostalgie? Sociabilitatea rurală, atât de invocată, ca o caracteristică a ruralităţii ţărăneşti, mai este de actualitate? Individualismul sau asociativitatea sunt dominante acum în satele româneşti?

Sunt doar câteva dintre posibilele întrebări dintr-o posibilă dezbatere privind ruralul actual românesc. Numărul special al revistei Sociologie Românească (2/2012) va găzdui lucrări care doresc să contribuie la clarificarea acestor aspecte, construind perspective explicative și conturând tendinţe. Invităm la această dezbatere sociologi, antropologi și istorici care să prezinte atât abordări calitativiste cât şi cantitativiste, atât sincronice cât şi diacronice.

 

Data limită pentru primirea articolelor: 10 aprilie 2012.

Vă rugăm sa trimiteţi articolele in format Word, respectând instrucţiunile pentru autori găsite pe pagina web a revistei: www.arsociologie.ro/ro/sociologieromaneasca/instructiuni-autori, coordonatorului acestui număr: Gheorghe Şişeştean, Universitatea din Oradea, email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..