Ştiri

Profesorul Vintilă Mihăilescu a fost diagnosticat în Septembrie 2018 cu Leucemie Acută Mieloblastică, un tip de cancer agresiv al sângelui. De la internarea în spital și până acum a trecut prin mai multe tratamente cu citostatice, în speranța că situația sa se va îmbunătăți suficient încât să
se poată realiza un transplant de celule stem. Transplantul este singura șansă de supraviețuire.

Ultimele analize arată o îmbunătățire a stării de sănătate, care este suficientă pentru a permite transplantul. Din nefericire, operația nu poate fi realizată în România, urmând ca procedurile să fie făcute în Franța, la Spitalul Universitar din Besançon, începând cu luna iulie, pe o perioadă de cel puțin 3 luni.

Costurile pe care le presupun internarea, tratamentul și transplantul sunt de minimum 250.000 Euro. Pentru că familia nu dispune de această sumă, avem nevoie de voi. Este binevenită orice contribuție. Dacă nu puteți dona aici, mai jos găsiți conturile deschise pe numele soției, Anișoara Mihăilescu:

Anișoara Mihăilescu

Cont EURO: RO44INGB0000999908974365
Codul SWIFT:INGBROBU
Numele bancii: ING Bank N.V. Amsterdam, Sucursala București
Cont RON: RO34INGB0000999908974351

Vă mulțumim!

În urmă cu câțiva ani, Adunarea Generală a ONU a decis ca 20 martie să fie un moment de sărbătoare. Sărbătorim atunci Ziua Mondială a Fericirii. Institutul de Cercetare a Calității Vieții celebrează cu această ocazie, propunând o serie de postări despre sărăcie și bunăstare subiectivă, semnate de cercetători ai Institutului.

Indicatori subiectivi de satisfacție cu viața și posibilități de măsurare a fericirii

Elena Zamfir

Multiplu  determinată și multiplu condiționată, calitatea vieții se referă la  starea reală (condiții exterioare proprii societății și mediului natural-ecologic ) raportată la nevoi, asteptări, aspirații ale omului. Prin aceasta, calitatea vieții implică o structură, prin excelență, evaluativă. Definițiile curente ale calității  vieții au încercat pe rând să lămurească specificul relațional al conceptului prin accentuarea semnificației pe care o capătă în această relație, omul și  condița umană. (Citește mai departe…)

Cât de fericiți sunt românii?

Bogdan Voicu

De 3-4 decenii se vorbește din ce în ce mai mult despre bunăstarea subiectivă ca despre una dintre țintele esențiale ale modului de organizare a societății. Aceasta presupune un mix în care oamenii se autodefinesc drept fericiți, satisfăcuți cu viața (sau față de viață, conform unei dileme reieșită dintr-o conversație recentă pe Facebook). Ținta cu pricina este azi preluată ca atare de către state și entități transnaționale ca element central al obiectivelor lor. (Citește mai departe…)

Ne putem găsi fericirea în muncă?

Ana Maria Preoteasa

În decursul timpului modul societățile s-au raportat la ideea de muncă s-a modificat continuu. În Grecia antică munca era pentru sclavi iar cetățenii își permiteau „să lenevească„. În perioada comunistă munca, valoare supremă a societății, a devenit obligatorie pentru toți iar clasa proletară era conducătoare. În perioada de după 1989 lucrurile s-au schimbat. Transformările din perioada tranziției către economia de piață au făcut ca piața muncii să se recontureze fiind caracterizată de locuri de muncă prost plătite, adesea cu contracte nesigure sau chiar fără contract. (Citește mai departe…)

Migrație internațională și satisfacția cu viața

Bogdan Voicu

Într-un articol din urmă cu trei ani, am arătat împreună cu Marian Vasile cum culturile satisfacției cu viața se conservă (și) în urma migrației. Cu alte cuvinte, dacă te naști într-o cultură a satisfacției mai reduse cu viața și internalizezi valorile acesteia, iar mai apoi migrezi undeva unde oamenii sunt mai fericiți, vei tinde să fii mai nefericit decât media celor asemănători ție. Reproduci astfel pattern-urile de a fi satisfăcut cu viața din țara de origine. (Citește mai departe…)

Discursul „despre fericire” în media românească

Mona Simu

Pe scurt si foarte direct in loc de introducere, discursul `despre fericire` in media romaneasca.…nu prea exista. El de fapt lipseste `cu desavarsire` inainte de The International Day of Happiness ce se sarbatoreste pe 20 martie in fiecare an in tarile ONU. Exact asa cum cele doua timide zile din luna martie legate de doua `contexte` placute si vesele – ziua de 1 Martie si ziua de 8 Martie (Ziua Femeii), sunt marcate in ziare prin cateva articole in interiorul ziarelor si cateva cuvinte mai frumoase – `martisor (evident!), primavaramamasotiesarbatoare etc. – si despre ziua internationala a fericirii se va scrie, probabil, exact in ziua de 20 martie 2017 (asa s-a intamplat anii anteriori). (Citește mai departe…)

Cât de fericiți sunt copiii din România?

Cosmina Elena Pop

Ca membri ai societății sau ca părinți, ne dorim să creștem copii fericiți. Totuși, cunoaștem destul de puțin despre nivelul de satisfacție sau de fericire, despre evaluările diferitelor domenii ale vieții copiilor, adică despre bunăstarea lor subiectivă. Studiile care vizează aceste aspecte sunt puține și la început de drum atât la noi în țară, cât și la nivel internațional. (Citește mai departe…)

În cadrul proiectului „Sociologie românească 1900-2015. O istorie socială” derulat de Institutul de Cercetare a Calității Vieții și coordonat de prof.univ.dr. Cătălin Zamfir au fost actualizate informațiile bibliografice despre cărțile, studiile și articolele publicate în perioada 2011-2015. Bazele de date conțin informații despre 5.477 de cărți și 24.018 de studii și articole publicate în domeniul sociologiei în perioada 1900-2015. Acestea sunt disponibile pentru descărcare gratuită pe site-ul Bibliotecii Virtuale de Sociologie la următoarele adrese: cărți, studii. Deoarece procesul de actualizare și corectare a eventualelor erori este continuu, echipa de proiect așteaptă completările și observațiile dvs. Pentru informații suplimentare vă rugăm să scrieți pe adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Academia Română a decernat,  vineri, 18 decembrie 2015, în sesiune solemnă, Premiile Academiei Române pentru anul 2013. Ceremonia a avut loc în Aula Academiei Române, cu participarea Adunării Generale. Diplomele au fost  înmânate de acad. Ionel-Valentin Vlad, Președintele Academiei Române, în prezența Biroului Prezidiului.

Premiul ”Dimitrie Gusti”, acordat de Academia Română la Secțiunea ŞTIINŢE ECONOMICE, JURIDICE ŞI SOCIOLOGIE i-a fost conferit dnei Simona Maria Stănescu, cercetător științific II în cadrul Institutului de Cercetare a Calității Vieții (ICCV) - Academia Română, pentru lucrarea „Statul bunăstării între supraviețuire, reformă și integrare europeană”.

Dezvoltarea statului bunăstării românesc a fost influențată de o serie de factori exogeni și endogeni. Lucrarea nu își propune nici identificarea și nici analiza lor exhaustivă. Din ansamblul factorilor exogeni a fost selectat de către autoare procesul globalizării și procesul de negociere a aderării României la Uniunea Europeană. 

Cu referire la globalizare, prima ipoteză de cercetare construită pe axa „de jos în sus” este aceea că programele statului bunăstării românesc tind să fie reduse la minim. A doua ipoteză de cercetare construită pe baza tezei convergenței programelor de bunăstare este aceea că impactul factorilor exogeni statului bunăstării, în special procesul globalizării și criza economico-financiară conduc la identificarea unor soluții comune în furnizarea bunăstării. 

Din punct de vedere al procesului de aderare la UE, principala ipoteză de cercetare este aceea că responsabilitățile asumate de România în cadrul procesului de negociere - mai exact adoptarea acquis-ului comunitar în domeniul social - au determinat modificări la nivelul configurației politicii sociale, preponderent la nivelul construcției instituționale și a cadrului legislativ.

Bilanțul general al anului 2013 se concretizează în 68 de premii, acordate de Academia Română unui număr de 145 de laureați, pentru opere individuale sau colective sau pentru întreaga creație.

Lista completă a premiilor Academiei pentru anul 2013 poate fi consultată la adresa: www.academiaromana.ro/premiileAR/liste/2013.pdf

Quality of Life: a Challenge for Social Policy.
Celebrating the 25th anniversary of the Research Institute for Quality of Life
Conference of the Research Institute for Quality of Life, Romanian Academy.
Bucharest, 23-25 April 2015

In the past 50 years, Quality of Life increasingly became a key issue, the most important goal to be pursued by individuals. The process started in the more advanced democracies, replacing the mere search for material wealth, and putting at the top of the public agenda new challenges for social organisation and, in particular, for social policy. In the past 25 years, former communist societies around the globe also started, to different extents, to experience the shift. Their particular status was labelled as “double-risk societies”, to show that they simultaneously experience different social changes typical to contemporary age, but also social processes frozen by the communist regimes.
At its landmark 25th year, the Research Institute for Quality of Life is hosting a conference on the topic of quality of life as a challenge for social policy. The conference includes plenary meetings with keynote speeches, thematic sessions with presentations and round tables. Keynote speakers in plenary sessions are Fillomena Maggino, Christian Suter, Ruut Veenhoven and Claire Wallace.
We also invite individual or multi-authored presentations to thematic sessions. If interested to deliver a presentation at the conference, please apply online to one of the sessions on the conference website before the 21st of January 2015. The accepted proposals will be acknowledged by the 6th of February 2015.
We will be glad to have you in Bucharest in April!

Important information.

Types of Presentations
: Paper, distributed paper, poster.

Abstracts. An abstract of 250-300 words will be submitted through the conference website. The author(s) should specify to which session they apply and the type of presentation they prefer. If one cannot decide to which session to apply, one can select “Submission without specific section”, and the proposal will be directed to the appropriate session or to a special session with miscellaneous contributions. Abstracts will be included in a book of abstracts distributed as pdf file.

Review. The chairs of each session will review the abstracts and decide upon inclusion.Sections. A section will have one, two or three sessions, depending on the number of accepted presentations (minimum 3 and maximum 5 per session).

Language. Most sessions are in English and some sessions are in Romanian. Abstracts will be submitted accordingly. If submitting in another language than the one announced in the presentation of the section, please contact the chairs prior to submission to check if your proposal can be accepted as such.

Registration Fee. The participation fee is 200 lei (45 EURO) if paid before the 5th of March, and 300 lei (66 EURO) if paid before the 1st of April 2015. For PhD students the fee is half of the regular one (100 lei, 150 lei, respectively). The fee should be paid after acceptance of proposal. Proposals for which the fee was not paid by the deadline will not be included in the conference. The fee covers the conference folder, badge, coffee breaks and lunch breaks.

Multiple Proposals: Multiple proposals can be submitted, but not more than two presentations per author will be accepted. For each paper presented in the conference, there must be at least one in-person registration.

Accommodation and transportation. We will include useful details on the website in due time, in order to help you reach Bucharest. Unfortunately, we cannot not provide travel grants to participants.

COMUNICAT DE PRESĂ
Proiect 141086 „Pluri şi interdisciplinaritate în programe doctorale şi postdoctorale” – reţea de cercetători autonomi de elită

 

iccv conf presa-1Pe data de 27 iunie 2014, la sediul ICCV din Calea 13 Septembrie, nr.13, Bucureşti, a avut loc conferinţa - organizată de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, Academia Română în calitate de beneficiar, împreună cu partenerii săi: Institutul de Sociologie şi Institutul de Economie Naţională ale Academiei Române, Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti şi Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” - dedicată lansării proiectului POSDRU/159/1.5/S/141086, cu titlul „Pluri şi interdisciplinaritate în programe doctorale şi postdoctorale”.

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investeşte în oameni! Axa prioritară: nr.1 „Educaţia şi formarea în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere”; Domeniul Major de Intervenţie: 1.5 „Programe doctorale şi post-doctorale în sprijinul cercetării”.

Cătălin Zamfir şi Elena Zamfir completează seria decernărilor titlului de Doctor Honoris Causa cu distincția care le-a fost acordată de Universitatea „Constantin Brâncuşi”

honoris zamfirUniversitatea „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu Jiu a acordat vineri, 6 iunie, titlul de Doctor Honoris Causa reputaţilor cercetători ai Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii din cadrul Academiei Române, Cătălin Zamfir şi Elena Zamfir. În acest context, Senatul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu a avut deosebita onoare de a acorda cea mai înaltă distincţie, recunoscând, astfel, remarcabilele contribuţii ale celor două personalități la dezvoltarea sociologiei în spaţiul românesc şi întreaga activitate prodigioasă a celor doi profesori universitari. Această distincție se adaugă altor numeroase premii naționale și internaționale și completează o deosebită serie a decernării titlului de Doctor Honoris Causa.

Domnul Profesor Universitar Doctor Cătălin Zamfir,membru corespondent al Academiei Române, este Doctor Honoris Causa al patru universități: Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Oradea, Universitatea Andrei Șaguna Constanța, Universitatea din Craiova, iar acum și al Universității „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu Jiu.

Doamna Profesor Universitar Doctor Elena Zamfir este Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea, Universității de Vest Timişoara, Universității Andrei Şaguna Constanţa, Universității de Stat Craiova și a primit Medalia de aur şi Certificatul Senatului din partea Universității Petroşani și Universității „Vasile Goldiş” Arad.

Anunț concurs pentru acordarea burselor doctorale si postdoctorale in cadrul proiectului ID 141086 „Pluri si interdisciplinaritate in programe doctorale si post-doctorale”

Institutul de Cercetare a Calității Vieții, Academia Română, în calitate de coordonator, împreună cu Institutul de Sociologie și Institutul de Economie Națională ale Academiei Române, Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București și Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, în calitate de parteneri în cadrul proiectului ID 141086 ”Pluri și interdisciplinaritate în programe doctorale și post-doctorale”, anunță deschiderea înscrierilor pentru participarea la concurs în vederea acordării de burse doctorale și postdoctorale.

Obiectivul programului este formarea de cercetători de elită, capabili să promoveze idei inovative; să promoveze colaborarea între specialiști din toate domeniile de cercetare, precum sociologie, economie, sport, comunicare, politologie, antropologie, psihologie, istorie, drept, geografie, artă, teologie etc. Obiectivul proiectului este promovarea pluridisciplinarității și colaborarea între domenii. Pentru aceasta vom aprecia lucrările de doctorat/ post-doctorale care conțin o deschidere spre social.

Programul scoate la concurs 105 burse doctorale acordate pe 16 luni (1800 Ron lunar) și 40 burse postdoctorale (3700 Ron lunar). La finalul proiectului vor fi acordate premii pentru lucrări științifice de valoare deosebită (până la 30 premii).

Înscrierile la concurs se vor face până la data de 15 mai 2014, la sediul instituției ICCV, CASA ACADEMIEI, str. 13 Septembrie nr. 13, secretariat.

Selecția bursierilor doctoranzi se realizează în urma unui concurs pe bază de dosar. Selecția bursierilor la programul post-doctoral se va face pe baza dosarului și în urma unui interviu prin care candidatul își susține/prezintă proiectul de cercetare în fața unei Comisii științifice interdisciplinare, la o dată care se va anunța la încheierea perioadei de depunere a dosarelor pentru concurs.

Rezultatele concursului se vor anunța (pe site-ul proiectului, precum și pe siturile ICCV și ale instituțiilor partenere) până la data de 25 mai 2014. 

Bursele vor fi acordate în conformitate cu prevederile POSDRU și asumate în contractul de finanțare. Eventualele contestații se depun în termen de 48 ore de la data afișării rezultatelor, la adresa de e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Soluționarea contestațiilor se va face conform Regulamentului programului doctoral de către o comisie de specialitate formată din conducători de doctorat.  

Condițiile de înscriere si alte informații esențiale pot fi găsite pe site-ul ICCV.

 

Metodologie privind organizarea si desfășurarea concursului de selecție la studii de doctorat si postdoctorat in cadrul proiectului ID 141086 „Pluri si interdisciplinaritate in programe doctorale si post-doctorale”

Organizarea si desfășurarea concursului de selecție la studii de doctorat si postdoctorat in cadrul proiectului POSDRU ID-141086 „Pluri- si interdisciplinaritate in programe doctorale si post-doctorale” au la baza prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările si completările ulterioare si Hotărârii Guvernului nr. 681/2011 privind Codul studiilor universitare de doctorat si cu prevederile POSDRU si asumate in contractul de finanțare.
1) În acest program, cu deschidere pluri-disciplinara, se pot înscrie candidați din toate domeniile universitare, cu proiecte doctorale / post-doctorale care sa includă o componenta sociala.
2) Numărul de burse doctorale este de 105 (1800 RON/luna), iar cele post-doctorale de 40 (3700 RON/luna). Bursele se vor acorda 16 luni, începând cu iunie 2014. Proiectul prevede si acordarea de pana la 30 premii.
3) ICCV, in calitate de beneficiar, coordonează întregul concurs de selecție.

...

(Metodologia poate fi consultată descărcând fișierul Acrobat Reader (.pdf) de aici).

Subcategories